Kültür

TÜRKİYE'Yİ KEŞFET

Türk Usulü Yaşam

Türkiye, sadece coğrafi konum bakımından değil, kültürel, toplumsal ve politik açılardan da Asya ve Avrupa arasında bir köprü rolündedir. Ülkenin Anadolu (Asya) ve Trakya’ya (Avrupa) yayılmış olan topraklarında, bu eşsiz konumdan ötürü, tarih boyunca birçok büyük medeniyet yükselmiş ve bu medeniyetler, kültürel ve etnik zenginliğin ve farklılıkların yuvası olmuştur. Türkiye’de pek çok şey Doğu ile Batı’nın, geleneksel ile modernin, eski ile yeninin bir karışımını barındırır. Nüfusu ne kadar az olursa olsun Türkiye’nin en küçük kentini bile gezdiğinizde bunu yansıtan kültürel öğelerin, geleneklerin, inançların, farklı dillerin veya lehçelerin yaşadığını fark edeceksiniz.

Tarihte iz bırakmış pek çok topluluk ve imparatorluğa ev sahipliği yapan ve göç ve ticaret yolları üzerinde yer alan Türkiye topraklarında günümüzde de birçok dini, etnik ve kültürel kökenden insan yaşar. Belki de bu çeşitliliğin bir sonucu olarak Türkiye’de insanlar uyumlu, samimi, misafirperver ve yardımseverdir.

 

Yardımseverlik

Çoğu uluslararası öğrencinin Türkiye ile ilgili ilk izlenimleri arasında insanların yardımsever ve sıcakkanlı olduğu yer alır. Türkiye’de özellikle de yardıma ihtiyaç duyduğunuz bir durumda yabancı dil bilmeyen bir insanla bile iletişim kurmak hiç zor değildir. Karşılaştığınız zor bir durumda çevrenizdekilerden yardım isteyebilirsiniz. Hatta henüz siz istemeden sokakta bir yardım eli size uzanabilir.

Türkiye’de birçok üniversite yeni gelen uluslararası öğrencilerin adaptasyon sürecine destek olmak amacıyla yerel öğrencilerin gönüllü olarak çalıştığı ekipler oluşturmaktadır. Sömestr boyunca arkadaşınız olacak bu gönüllüler size yeni üniversiteniz ve kentinizde yaşam hakkında paha biçilmez ipuçları verecekler, emin olun.

Misafirperverlik

Türk toplumunda aile, arkadaş, komşu ziyaretleri yaygındır. Yakın bir arkadaşınıza, akrabanıza yatılı misafir olarak gidebilirsiniz. Misafir Türk insanı için neredeyse kutsaldır, misafirin ağırlanması ve rahat ettirilmesi için insanlar elinden geleni yaparlar. Geleneksel bir Türk ailesine konuk olduğunuzda, önce ardı arkası kesilmeyen yemek veya atıştırmalıklarla karnınızı doyuracaklar, daha uzun kalmanız için ısrar edecekler ve hatta eğer konaklayacaksanız, rahat ettiğinizden emin olmak için kendi odalarını / yataklarını size vermek isteyeceklerdir.

Türk toplumunda öğrencilere karşı da yaygın bir sempati vardır. Genç bir öğrenci ya da çalışan olarak ailenizden uzak yaşıyorsanız, bir akşam komşunuz kapınızı çalarak size yemek sunmak isteyebilir. Siz de mutfakta tuz bittiğinde yurttaki oda arkadaşınızdan ya da kapı komşunuzdan istemekten çekinmeyin.

Savaş sebebiyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan milyonlarca mülteciye kapılarını açan Türkiye, Türk misafirperverliğini en iyi şekilde göstermektedir.

Hediye Sunmak

Türkler paylaşmayı ve hediye sunmayı severler. Yenilikler çoğu zaman hediye alıp vererek kutlanır. Örneğin, arkadaşınız yeni bir eve taşındığında ya da bir eve ilk kez konuk olduğunuzda, yeni bir bebek dünyaya geldiğinde hediye verilir. Farklı bir ülkeden gelen bir öğrenci olarak size de hediye sunmak isteyen tanıdıklarınız olacaktır. Sunulan bir hediyeyi ya da konuk olduğunuz evde sunulan ikramı kabul etmemeniz insanları kırabilir.

İkram Geleneği

İkram başka dillere çevrilmesi zor bir kavramdır. İkram, konuğu hoş karşılamanın bir yoludur ve kısa süreli karşılaşma ya da buluşma ortamlarında yapılan bir sunumdur. Hediye gibi ikram da karşılıksız sunulur, fakat kurulan ilişkide bir yakınlığı gerektirmez ve daha küçük çaplıdır. Örneğin, restoranlarda ya da konuk olarak ziyaret ettiğiniz bir kurumda ikramda bulunulur. En yaygın ikramlardan birinin çay olduğunu kısa sürede gözlemleyeceksiniz. Türkler çay içmeyi ve sunmayı çok severler.

Hoş Sohbetli İnsanlar

Türkiye’de yabancılara karşı ilgi ve merak yaygındır. Yeni insanlarla iletişim kurmaktan çekinilmez, hatta kısa sürede samimiyet geliştirilebilir. Bulunduğunuz kentin, üniversitenin veya yurdun yeni sakini olarak sizinle de tanışmak ve konuşmak isteyenler olacaktır.

Başka pek çok topluma göre Türkiye’de sözlü iletişimin epey “gürültülü” olduğunu fark edeceksiniz. Bir anda yüksek sesle yorum yapmaya ya da gülmeye başlayan birini gördüğünüzde yadırgamayın. Bu tartışmanın ya da çatışmanın değil, diyaloglarda çabuk heyecanlanan bir tarafın olduğunun göstergesidir. Ayrıca birbiriyle sohbet eden ya da şakalaşanların fiziksel olarak da temas ettiklerini gördüğünüzde yadırgamayın - fiziksel temas etkileşimin sıklıkla bir parçasıdır.

Güçlü Aile ve Arkadaşlık Bağları

İster dayanışma amacıyla ister nezaketen olsun Türk toplumunda yemeklerin, kıyafetlerin, duyguların, sırların paylaşılması yaygındır. İnsanlar pek çok anlamda yalnız olmayı tercih etmezler ve bu anlamda aile ve arkadaşlık ilişkileri hayati öneme sahiptir. Yaşı, cinsiyeti, sosyal konumu ne olursa olsun Türkiye’de herhangi birine sorduğunuzda, semtinden veya okuldan, özellikle de üniversiteden, yakın bir arkadaşa sahip olduğu yanıtını alırsınız.

Arkadaşlar, duyulan yakınlık ve paylaşımın derinliği konusunda bazen aile üyelerinin bile önüne geçerler. Türkçede “arkadaş”tan farklı olarak “dost” kavramının oluşu da buna işaret eder. Türkiye’de eğitim almaya karar verirseniz, sadece iyi bir diploma değil, aynı zamanda güven ve huzur veren, hayat boyu sürecek dostluklar edinebilirsiniz.

 

Bayramlar ve Resmi Tatiller

Türkiye laik bir devlet olmakla birlikte, insanlar dini bayramları da önemserler ve ailecek bir araya gelmeye özen gösterirler. Aşağıda ülkede kutlanan ulusal ve dini bayramların ve resmi tatil günlerinin bir listesini görebilirsiniz.

Yeni Yıl: 1 Ocak
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan
Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs
Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs
Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz
Zafer Bayramı: 30 Ağustos
Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim
Ramazan Bayramı: Yıla göre değişken
Kurban Bayramı: Yıla göre değişken