Çalışma İmkanları

ÖĞRENCİLER İÇİN

Okurken Çalışmak

Özellikle lisansüstü çalışmalarını yürütmek için Türkiye'deki bir yüksek lisans ya da doktora programına kayıtlı uluslararası öğrenciler, çalışmalarıyla ilgili bilimsel projelerde araştırmacı olarak çalışabilmektedirler. Bazı vakıf üniversiteler de lisansüstü öğrencileri tam burslu olarak kabul etmekteler ve bu bursun karşılığında öğrencilere asistanlık görevleri verebilmektedirler. Lisans öğrencileri ise çoğunlukla kısmi zamanlı bir işte ders takvimlerinin elverdiği ölçüde çalışma olanakları bulabilirler.

Öğrencilik hayatınızda bir yandan da çalışmak gibi bir planınız varsa, öncelikle bilmeniz gereken şey, öğrenci ikamet izninizin tek başına çalışma iznini kapsamadığıdır. Bu sebeple, öğrenciliğiniz sırasında çalışmak istiyorsanız, öncelikle çalışma izni almanız gerekecektir. Çalışma izninin kısa süreli, süresiz, bağımsız çalışma gibi farklı türleri vardır ve Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.

 

Staj Olanakları

Türkiye’de kayıtlı olduğunuz yükseköğretim programının zorunlu ya da seçmeli staj faaliyeti olabilir. Çoğunlukla lisans programlarında görülen bu tür staj faaliyetleri genelde yaz döneminde yapılır. Bu durumda, çalışma izni almanıza gerek yoktur ve üniversitenizin de yönlendirmesiyle Türkiye'deki birçok özel şirkette, devlet kuruluşunda, uluslararası kuruluşta ya da sivil toplum örgütünde staj yapma fırsatı bulabilirsiniz.

Ayrıca, Türkiye’deki öğreniminiz sırasında ya da mezuniyetinizden hemen sonra tüm dünyadan katılımcılara açık olan Erasmus+ programı kapsamında bir Avrupa ülkesinde 2-12 ay süreyle staj yapma fırsatını da yakalayabilirsiniz. Bunun için üniversitenizin Uluslararası Ofisi ile yakın temasta olmayı unutmayın! https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/traineeships-students_en Eğer yurtdışında bir üniversiteye kayıtlı bir öğrenci iseniz ve staj yapmak üzere Türkiye’ye gelmeyi planlıyorsanız, belli koşullar dahilinde çalışma izninden muaf olduğunuzu bilmenizde fayda var.

Mezuniyet Sonrası

Mezuniyetinizden sonra Türkiye’de çalışmak istiyorsanız, üniversite yerleşkelerinde düzenlenen kariyer fuarlarını kaçırmayın. Bu fuarlara, Türkiye’deki birçok önemli şirketten insan kaynakları yetkilileri gelerek, bünyelerindeki iş ve staj olanakları konusunda bilgilendirmelerde bulunurken, mezun adaylarından da özgeçmiş toplarlar. Bu fuarlar, iş ve staj olanakları için çok büyük bir fırsattır.

Ayrıca, çoğu üniversitenin bünyesindeki kariyer merkezleri, öğrencilere mezuniyet sonrası kariyer adımları için iş fırsatlarının duyurulması, mülakat simülasyonu, özgeçmiş oluşturma gibi çeşitli danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.